A-kassans totala haveri
Alfakassan har totalt havererat. Alfakassan är den A-kassa som hanterar alla de som inte är med i ett fackförbund med egen akassa. Enligt besked idag handlägger de ärenden från mars(!!) vilket för de drabbade är fullständigt oacceptabelt.
De skyller på “komplexa ärenden” (enl Aftonbladet) och/eller komplexa regler som inte har anpassats denna situation. Vilket det än är sitter tusentals personer rejält på pottkanten medan “ingen gör något”. Jag har själv 2 månader att kräva från Alfakassan (och det är 3 månader som har gått utan ett jämrans någe har hänt – har bytt från Alfakassan och nuvarande säger 1 vecka till).
 
Dessutom finns uppenbarlgien inga system mellan A-kassorna. Om man är med i en A-kassa och sedan byter, nollställs alla uppgifter och allting (A-givarintyg, anmälan till AF, rubbet) måste göras om igen för den nya A-kassan.
 

Vad görs för att få en fungerande A-kassa? Mer än att beklaga situationen alltså? Till vem kan de drabbade skicka alla räkningar?

Konsulter är de första som går i pandemier. I vart fall i min bransch. Nu är jag i AEA eftersom Alfakassan inte fungerar alls. Betala ut en ersättning så folk kan betala sina räkningar och kräv tillbaka det som är fel – det måste vara mer humant än att sätta tusentals personer i djup kris. I vart fall som en omedelbar åtgärd att få ut pengar till de som är i nöd.

Jag känner till att folk har varit 4 månader utan lön och lever på kreditkorten – det är ju liksom inte meningen.

Att det sedan går att spara stora delar av lönen i vissa situationer är ju strålande. Kan bara se driftskostnaderna om vi sa upp vår lägenhet och flyttade till sommarhuset (som är ungefär lika stort). Driftskostnaden skulle omedelbart sjunka med 50% (sommarhus jmf lägenhet). Jag kan pendla till uppdrag i Sthlm/Uppsala/Gävle utan problem. Får jag samma löneerbjudanden som i höstas kan jag säkert spara 10-20k per månad.
Alla har inte sådana möjligheter dock, de är fast i dyra boenden utan såna möjligheter alls. Det är de som har riktigt illa. Det är de som säkerligen behöver åtgärder nu – inte på sikt.

Alfakassan How do I hate thee?

Let me ... count the weeks

0